E timpul sa te informezi

Internshipul in Romania

Internship-ul este vazut in tarile Europei vestice ca o ocazie foarte buna de a acumula experienta si chiar o sansa foarte mare de ocupa pe termen nedeterminat un loc de munca. Intotdeauna este platit, iar cei care urmeaza un internship raman cu informatii pretioase si o experienta care poate insemna mult pentru o viitoare angajare.
In Romania putine companii se pot lauda ca ofera internship-uri la nivele europene. Peste 90% dintre ele sunt neplatite, se adreseaza studentilor si deseori par sa fie o strategie a firmelor de a-si completa personalul pe o perioada determinata. Acest lucru a dus la o perceptie negativa a internship-ului in randul celor care doresc sa-si inceapa o cariera intr-un anumit domeniu. Pe de alta parte acesta reprezinta aproape singura sansa prin care pot sa capete putina experienta, pe care sa o treaca in CV.
Paradoxul este ca studentii sau cei la inceput de cariera isi doresc sa invete, sa capete experienta si chiar privesc internship-ul ca pe o sansa, dar, datorita faptului ca acesta nu priveste si latura economica a relatiei dintre ei si companie, ii face sa aiba o atitudine deseori negativa fata de el.
Este de inteles, tinand cont ca cei care tocmai au terminat o facultate trebuie sa plateasca chirie, sa manance, sa cumpere abonamente de RATB sau metrou. Faptul ca nu primesc nici macar o plata simbolica pentru o munca de 6-8 ore (deseori chiar mai mult) ii indeparteaza de companiile care doresc sa le ofere experienta si o mana de ajutor.
Pe grupurile de job-uri de pe Facebook, cei care posteaza internship-uri sunt priviti cu enervare de catre cei care chiar ar dori sa munceasca pentru ei. Ce ar trebui facut? Poate statul ar trebui sa reglementeze acest domeniu sensibil. Poate companiile ar trebui sa nu se mai gandeasca la propriul buzunar si sa o ofere o recompensa baneasca celor care muncesc exact la fel de mult ca cei angajati cu carte de munca.
Va recomandam un articol foarte interesant pe aceasta tema: http://www.cariereonline.ro/articol/ce-se-ascunde-spatele-termenului-internship
Voi ce parere aveti despre internship? Ce ar trebui facut pentru ca acesta sa isi atinga scopul pentru care a fost creat?